Do Kafárny za letním osvěžením
Letní výlety jde podnikat i na území Ostravy, která si už dávno nezaslouží přívlastek "černá". Příjemnou procházku s cílem v naší milé Kafárně u Oblouku si můžete udělat v Porubě. Zámecký park s rybníkem a zámek, který je po kostele Sv. Václava druhou nejstarší památkou v Ostravě, určitě stojí za vidění.
Vaši procházku zámeckým parkem, nebo kolem zámeckého rybníku, můžete završit v naší Kafárně - připravili jsme tam pro vás nabídku poctivých a osvěžujících limonád z bylinných sirupů Camellus. Tyto prémiové sirupy obsahují BIO třtinový cukr, med a citronovou šťávu a nabízíme je v různých příchutích. Sirupy vyrábí oblastní Charita v Červeném Kostelci a podílejí se na ní zdravotně znevýhodnění lidé.
A protože i my ve Spirále máme kladný vztah k přírodě a k lidskému životu v celé jeho šíři, rozhodli jsme se pěstovat vlastní bylinky. Pozemek na frýdecko-místecku nám pro naši bylinkovou zahrádku laskavě poskytla firma Vyncke, náš firemní partner. V jejím areálu se staráme o zeleň a lesopark a také pěstujeme meduňku, mátu a šalvěj. Využití tyto bylinky naleznou právě v Kafárně, kde je naleznete třeba ve vašem letním osvěžujícím nápoji. Dále jimi plánujeme plnit vonná srdíčka, která budeme prodávat na podzim.
Jako tečku za naším botanickým povídáním Vám přinášíme recept na domácí osvěžující mátovou limonádu. Krásné léto Vám přeje Spirála!
Ingredience: 3 - 4 lžic medu, 2 l vody, 1 hrst máty, 2-3 citrony, mátový sirup Camellus
Postup přípravy:
Mátové lístky otrháme, budeme potřebovat celou hrst. Mátu vhodíme do mixéru, přidáme trošku vody a pečlivě rozmixujeme. Z citronů vymačkáme šťávu. Do mixéru s mátou přilijeme citronovou šťávu, přidáme med, opět trochu vody a znovu rozmixujeme. Ochucenou mátovou směs vlijeme do džbánu, přilijeme zbytek vody a přidáme polévkovou lžíci mátového sirupu Camellus. Obsah džbánu dobře promícháme. Mátovou limonádu necháme před podáváním vychladit. Pokud by nám v limonádě vadily kousíčky máty, můžeme nápoj přecedit přes jemné sítko. Mátovou limonádu podáváme s ledem a kouskem citronu.